• image 1

    Ανακυκλώνουμε τα μονωτικά διογκωμένης πολυστερίνης-EPS στη Styropan

    Η Διογκωμένη Πολυστερίνη - EPS είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ανακυκλώσιμα συνθετικά υλικά. Συλλέγεται σε όλη την Ευρώπη σε διάφορα σημεία. Σε αντίθεση με άλλα μονωτικά υλικά, η πολυστερίνη ανακυκλώνεται εύκολα. Σε κάποιες χώρες μάλιστα όπως η Μεγάλη Βρετανία ανακυκλώνεται σε υψηλότερα ποσοστά από το γυαλί ή το αλουμίνιο.

    Σε ένα γενικότερο πλαίσιο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και με γνώμονα την έμπρακτη συνεισφορά της στην αειφόρο ανάπτυξη και τον περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, η Styropan διαθέτει πλέον τη δυνατότητα ανακύκλωσης υλικών διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) λευκής η γραφιτούχας, όπως και υλικών εξηλασμένης πολυστερίνης (XPS) στον χώρο των εγκαταστάσεων της.

    Απορρίμματα, απόβλητα προϊόντων πολυστερίνης (π.χ. ρετάλια και φύρες από κομμένες πλάκες, μη χρησιμοποιηθέντα προϊόντα πολυστερίνης σε εφαρμογές κτιριακών θερμομονώσεων σε εργοτάξια), χρησιμοποιημένα κιβώτια συσκευασίας από EPS (π.χ. κιβώτια συσκευασίας ψαριών & παγωτών) κ.α. , λαμβάνονται στις εγκαταστάσεις μας και δέχονται ειδική επεξεργασία από την οποία προκύπτουν νέα προϊόντα πολυστερίνης.

    Ο κύκλος της ανακύκλωσης της πολυστερίνης που συνοψίζεται και στο ακόλουθο διάγραμμα, περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

    • Συλλογή καθαρών αποβλήτων πολυστερίνης
    • Διαδικασία συμπίεσης από ειδικά για αυτό το σκοπό μηχανήματα
    • Το αποτέλεσμα της συμπίεσης είναι η διαμόρφωση σε bricks. Εδώ ολοκληρώνεται η επεξεργασία που λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις της Styropan.
    • Τα διαμορφωμένα bricks αποστέλλονται σε εξειδικευμένα εργοστάσια που αναλαμβάνουν την επεξεργασία τους με σκοπό τη δημιουργία pellet.
    • To Pellet αποτελεί είτε απευθείας α’ ύλη για την παραγωγή θερμομονωτικών πλακών εξηλασμένης πολυστερίνης είτε α’ ύλη για την παραγωγή α’ ύλης διογκωμένης πολυστερίνης σε αντίστοιχα εργοστάσια είτε α’ ‘ύλη σε moulding machines για την παραγωγή κορνιζών πολυστερίνης, κορνιζών πλαισίωσης, κρεμαστρών κ.α
    • Ο κύκλος κλείνει με την επανατροφοδότηση των τελικών παράγωγων του τελευταίου σταδίου στα αρχικά στάδια. Πιο συγκεκριμένα η παραγόμενη εξηλασμένη πολυστερίνη και διογκωμένη πολυστερίνη μετά τη χρήση τους είτε ως οικοδομικό είτε ως υλικό συσκευασίας εισέρχονται στο 1ο στάδιο ως απόβλητο πολυστερίνης (Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί έως και 7 φορές!). Τα παράγωγα των moulding machines ξαναγίνονται pellet και με αυτό τον τρόπο εισέρχονται στο 4ο στάδιο του κύκλου.

     

    Διάγραμμα με τα στάδια του κύκλου ανακύκλωσης της διογκωμένης πολυστερίνης EPS

     

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι κατάλληλα τα απόβλητα EPS για να χρησιμοποιηθούν σε αυτή τη διαδικασία είναι να είναι όσο το δυνατόν καθαρά. Υπολείμματα από κόλλες, τσιμέντο, ή υπολείμματα ιχθύων (για την περίπτωση των ιχθυοκιβωτίων) καθιστούν μη δυνατή την ανακύκλωσή τους.

    Οποιοσδήποτε διαθέτει κάποια από τα παραπάνω απόβλητα υλικών πολυστερίνης, μπορεί να τα φέρει στις εγκαταστάσεις μας και εμείς αναλαμβάνουμε την περαιτέρω διαδικασία ανακύκλωσής τους, ώστε αυτά να μην καταλήξουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στην παρακάτω φόρμα επικοινωνίας: