• image 1

    Τι είναι η εξωτερική θερμομόνωση και ποιά τα οφέλη της;

    Εξωτερική θερμομόνωση ή θερμοπρόσοψη ή μόνωση σπιτιού ή κέλυφος; Εξοικονόμηση, ή ενεργειακή αναβάθμιση ή θωράκιση ή θερμική άνεση; Είναι το ίδιο ή σημαίνουν κάτι διαφορετικό; Γίνεται πολύ μεγάλος "θόρυβος" και όλοι μιλούν για το "Εξοικονομώ κατ' Οίκον" ώστε να θερμομονώσουν τα σπίτια τους. Είναι απλά μια παρoδική μόδα ή μια ευκαιρία για μια αξιόπιστη επένδυση με διάρκεια ζωής πολλών δεκαετιών; Τι είναι και τι μας προσφέρει η εξωτερική θερμομόνωση;

    Εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων – θερμοπρόσoψη. Τι είναι ;

    Ξεκινώντας από τα βασικά μπορούμε να πούμε πως:

    Θερμομόνωση είναι η ικανότητα να διατηρείται στο εσωτερικό ενός χώρου η επιθυμητή θερμοκρασία. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι, η θερμομόνωση δεν επιτρέπει στον ζεστό αέρα που βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον να διαπεράσει τους τοίχους και να μπει μέσα ενώ παράλληλα διατηρεί το κρύο κλίμα που έχουμε δημιουργήσει με το κλιματιστικό. Αντίστοιχα, το χειμώνα, ο ψυχρός αέρας μπλοκάρεται εκτός του σπιτιού και παράλληλα η ζεστή εσωτερική ατμόσφαιρα από τα καλοριφέρ διατηρείται στο εσωτερικό του χώρου.

    Επιτυγχάνεται με τη χρήση κατάλληλων υλικών που ονομάζονται θερμομονωτικά υλικά και είναι εμπορικά διαθέσιμα με τη μορφών πλακών - πάνελ.

    Η θερμομόνωση μπορεί να εφαρμοστεί στο δάπεδο, στη ταράτσα, στην πυλωτή, αλλά και στο κέλυφος ενός κτιρίου είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματα της.

    Πως θα την ορίζαμε;

    Εξωτερική θερμομόνωση (ή θερμοπρόσοψη), ονομάζεται η κατασκευαστική λύση στην οποία οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια του κελύφους του κτιρίου.

    Οι θερμομονωτικές πλάκες που αποτελούν το βασικότερο δομικό στοιχείο μιας θερμοπρόσοψης τοποθετούνται σε συνδυασμό με άλλα υλικά που διαμορφώνουν ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (κόλλα, πλέγμα, σοβάδες κτλ). Τα βήματα εφαρμογής της αποτελούν μια σύνθετη διαδικασία την οποία θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Εν συντομία, σε μία θερμοπρόσοψη οι θερμομονωτικές πλάκες τοποθετούνται με κόλλα και με ειδικά βύσματα στον τοίχο, στη συνέχεια εφαρμόζεται από πάνω τους μια στρώση κόλλας στην οποία ενσωματώνεται ένα υαλόπλεγμα και τέλος ένας έγχρωμος σοβάς για την τελική προστασία και αισθητική της τελικής όψης.

     

    Eξωτερική θερμομόνωση-θερμοπρόσοψη-σύστημα

     

     

    To θερμομονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η διογκωμένη πολυστερίνη και ειδικά η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη την οποία και επιλέγουν οι ειδικοί καθώς προσφέρει έως και 20% καλύτερη θερμομονωτική απόδοση σε σχέση την απλή διογκωμένη πολυστερίνη.

    Aξίζει να σημειώσουμε πως είναι το κυρίαρχο υλικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το 82-83% των εξωτερικών θερμομονώσεων γίνεται με διογκωμένη πολυστερίνη-EPS (λευκή και γραφιτούχα) ενώ μόνο το 11-12 % με ορυκτοβάμβακες (συμπεριλαμβανομένου και του πετροβάμβακα).

     

    Eξωτερική θερμομόνωση-ποσοστά χρήσης πολυστερίνης πανευρωπαϊκά

    Πηγή: Πανευρωπαϊκός σύνδεσμος Σύνθετων Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης (https://www.ea-etics.eu/home/)

    Η εξωτερική θερμομόνωση είναι μία κατασκευαστική επιλογή που εφαρμόζεται για περισσότερα από 50 χρόνια στην Ευρώπη και έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και αποδίδει άριστα. Εφαρμόζεται σε νέα αλλά και παλαιά κτίρια για τα οποία αποτελεί ιδανική ευκαιρία και για την αισθητική αναβάθμισή τους.

    Οφέλη Εξωτερικής Θερμομόνωσης

    Τι πετυχαίνετε με το να εφαρμόσετε ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης;

    • Εξοικονομείτε χρήματα, καθώς μειώνονται τα έξοδα για θέρμανση και δροσισμό. Το ακίνητο αναβαθμίζεται και αποκτά μεγαλύτερη αξία πώλησης ή ενοικίασης. Με εφαρμογή ειδικού σχεδιασμού κτιρίων μέρος του οποίου είναι πάντα και η θερμοπρόσοψη, η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να γίνει και μηδενική (παθητικά κτίρια, κτίρια nZEB)
    • Κάνετε μια αξιόπιστη επένδυση με χρόνο απόσβεσης λίγων ετών.
    • Εξασφαλίζετε θερμική άνεση. Η θερμοπρόσοψη δημιουργεί ένα ζεστό και θερμικά άνετο περιβάλλον το χειμώνα και ένα δροσερό αντίστοιχα το καλοκαίρι. Οι επιφάνειες των εσωτερικών τοίχων διατηρούνται στις επιθυμητές θερμοκρασίες ενώ ακόμα και τα επίπεδα θορύβου μπορούν να μειωθούν.
    • Αναβαθμίζετε αισθητικά το κτίριό σας. Σχεδόν όλα τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι πραγματοποιήσιμα. Παλαιά και όχι ελκυστικά κτίρια μπορούν να γίνουν περισσότερο όμορφα. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία τελικών υφών και χρωμάτων ώστε να αποκτήσετε να δώσετε στο κτίριο σας έναν προσωπικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα.
    • Εξαλείφονται οι θερμογέφυρες, οι περιοχές δηλαδή που παρουσιάζουν αυξημένη θερμική ροή με αποτέλεσμα να περιορίζονται στο ελάχιστο οι θερμικές απώλειες. Αντίθετα, στις άλλες λύσεις όπως στη θερμομόνωση στον πυρήνα της τοιχοποιίας (διπλός τοίχος με ενδιάμεσα τη μόνωση), ή στην εσωτερική μόνωση, υπάρχουν θερμογέφυρες που παραμένουν και δε γίνεται να εξαλειφθούν.
    • Το κέλυφος του κτιρίου προστατεύεται από θερμοκρασιακές μεταβολές, καταπονήσεις, ρωγμές.
    • Γίνεται πλήρης εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας της κατασκευής, της ικανότητας δηλαδή των δομικών στοιχείων να αποθηκεύουν θερμότητα και να την εκπέμπουν πίσω στο χώρο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στα κτίρια συνεχούς χρήσης (π.χ. κατοικίες) γιατί διατηρείται η επιθυμητή θερμοκρασία για αρκετό διάστημα μετά τη διακοπή της θέρμανσης ή της ψύξης.
    • Εξαλείφετε τη μούχλα και την υγρασία, καθώς ελαχιστοποιείται η πιθανότητα συμπύκνωσης υδρατμών του εσωτερικού αέρα πάνω στον τοίχο που οδηγεί στην εμφάνισή της.
    • Συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων μειώνεται δραματικά, κατά συνέπεια μειώνονται οι ρύποι που παράγονται από την κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση ή ψύξη.

     

    Στη χώρα μας η μεγάλη πλειονότητα των κτιρίων δυστυχώς δεν έχει καθόλου ή έχει ελλιπή μόνωση. Η έλλειψη της αντίστοιχης κουλτούρας στο παρελθόν σε συνδυασμό με το κόστος ειδικά στα χρόνια της κρίσης αποθαρρύνουν αρκετούς από το να εφαρμόσουν εξωτερική θερμομόνωση. Το αρχικό της κόστος όμως, αποτελεί μια επένδυση η οποία θα αποσβεστεί σε 3-5 χρόνια και από εκεί και πέρα θα σας αποφέρει σταθερά κέρδη για όλη σας τη ζωή.

     

    Eξωτερική θερμομόνωση-θερμοπρόσοψη σπιτιού-ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση

     

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    Η εξωτερική θερμομόνωση αποτελεί την κύρια μέθοδο μόνωσης για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής στο σπίτι σας, για να δείτε τους λογαριασμούς ρεύματος να μειώνονται σημαντικά, να περνάτε εσείς και τα παιδιά σας το χρόνο σας σε ένα θερμικά άνετο περιβάλλον χειμώνα-καλοκαίρι, για να απαλλαγείτε από υγρασίες-μούχλες και φθορές και να αποκτήσετε ένα αναβαθμισμένο ακίνητο με μεγαλύτερη αξία πώλησης-ενοικίασης και με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Εκμεταλλευτείτε ένα από τα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης όπως το ¨Εξοικονομώ 2021" που σας καλύπτουν ως και 85% του συνολικού κόστους θερμομόνωσης. Oι αιτήσεις θα ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: Εξοικονομώ 2021

    Μείνετε συντονισμένοι στο blog μας καθώς θα ακολουθήσουν άρθρα με αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορείτε να κάνετε αίτηση και να αξιοποιήσετε τα νέα προγράμματα.

    Ως το 2030, σύμφωνα με μελέτες του ΥΠΕΝ περίπου 800.000 κατοικίες θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά. (Πηγή: ΥΠΕΝ, «Έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής…» ΦΕΚ Β 3004, 31-12-2015).

    Η δική σας θα είναι ενεργειακά φτωχή;