-
- Jul 5
Ο νέος κύκλος του Εξοικονόμηση κατ'οίκον II
Για το νέο "Εξοικονομώ" κάντε κλικ εδώ.
Η συνέχεια-μετεξέλιξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον II» είναι το «Εξοικονόμώ-Αυτονομώ»! Το νέο πρόγραμμα σας καλύπτει ως και 85% του συνολικού κόστους θερμομόνωσης. Αιτήσεις γίνονται ανά περιφέρεια ξεκινώντας από τις 2 Νοεμβρίου 2020. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: Εξοικονομώ-Αυτονομώ
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 ξεκίνησε ο νέος κύκλος (β' φάση) του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον II».
Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με το πρόγραμμα , τις προϋποθέσεις του, τα σημεία "κλειδιά του" κτλ. Δε θα ήταν χρήσιμο να μπορεί κανείς αντί να ψάχνει, να διαβάζει άρθρα και να αφιερώνει πολύ χρόνο στο να ενημερωθεί για το πως θα μπορούσε να επωφεληθεί, να μπορεί με μια ματιά να έχει τη συνολική εικόνα για τα κυριότερα σημεία που αφορούν το "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον ΙΙ";
Στο infographic που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για τον β΄κύκλο του προγράμματος:
Για να κατεβάσετε το πλήρες infographic πατήστε στο ακόλουθο button και συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας γράφοντας στο πεδίο "μήνυμα": #εξοικονομώ
Πολύ σύντομα θα το λάβετε στο email σας.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους (υποχρεωτικά μέσω της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr) και θα ξεκινήσει διαδοχικά ανά ομάδα περιφερειών από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά.
16 Σεπτεμβρίου: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα
19 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία, Ιόνιοι Νήσοι, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη
23 Σεπτεμβρίου: Αττική, Νότιο ΑιγαίοΗ υποβολή των αιτήσεων θα γίνει με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας). Στη β' φάση παρέχεται επιδότηση έως και 70% και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός της αναμένεται να είναι περίπου 250 εκατ. ευρώ (ύψος δημόσιας δαπάνης) τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ενεργειακές παρεμβάσεις σε 25.000 περίπου κατοικίες.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
- Δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία & πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών του προγράμματος. (βλέπε αντίστοιχο πίνακα στο Infographic).
- Διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ΠΡΙΝ την υποβολή της αίτησης στη διαδικτυακή πύλη του προγράμματος. Το 1ο ΠΕΑ θα αποτελεί οδηγό σύμφωνα με τον οποίο θα επιλέγονται οι απαιτούμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας με σκοπό τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.
Καλύπτεται από το πρόγραμμα, με την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου: το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια 2 ενεργειακών επιθεωρήσεων και η αμοιβή του συμβούλου έργου.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
- Υπάρχουν 3 επιλέξιμα είδη κατοικιών: μονοκατοικία, πολυκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα.
Μία κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη θα πρέπει να πληροί τις εξής βασικές προϋποθέσεις:
- Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί, για το έτος 2018.
- Να υφίσταται νόμιμα. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δε διαθέτει οικοδομική άδεια ή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση της κατοικίας, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι υφίσταται νόμιμα.
- Να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
- Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Πολυκατοικίες
Αντίστοιχα, για να χαρακτηρισθεί μία πολυκατοικία επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα:
- Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, να υποβληθεί σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
- Να υποβληθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
- Να πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.
- Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δε θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα να συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Οι δυνατές παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιήσουν οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα είναι οι εξής:
1.Αντικατάσταση κουφωμάτων
2.Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
3.Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος
4.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
5.Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσηςΕιδικότερα για την τοποθέτηση θερμομόνωσης στον αναλυτικό οδηγό του προγράμματος σχετικά με την επιλεξιμότητα των σχετικών εφαρμογών αναφέρεται: "Με στόχο την θερμομονωτική προστασία του κτιριακού κελύφους, επιλέξιμες είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης (εξωτερικά ή εσωτερικά) στην επιστέγαση (είτε αυτή διαμορφώνεται ως επίπεδο δώμα ή ως οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη), στην εξωτερική τοιχοποιία, στον φέροντα οργανισμό, καθώς και στην οροφή επάνω από ανοιχτό υπόστυλο χώρο (pilotis) ή από άλλο μη θερμαινόμενο χώρο (π.χ. δάπεδο ισογείου), με επικάλυψη κατά περίπτωση είτε με επιχρίσματα είτε με ελαφρά πετάσματα. Στην κατηγορία αυτή γίνονται αποδεκτές και συμπληρωματικές (και όχι αυτοτελείς) δαπάνες για τα λοιπά σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης (σκίαστρα, τέντες)."
H τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στην κατοικία σας είναι η ιδανική λύση για να έχετε θερμική άνεση χειμώνα-καλοκαίρι και να δείτε τους λογαριασμούς θέρμανσης-δροσισμού να μειώνονται κατά πολύ. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα της εδώ
Εξίσου σημαντική εφαρμογή είναι και η μόνωση δώματος (ταράτσας) καθώς είναι το τμήμα του κτιρίου το οποίο είναι το πιο εκτεθειμένο στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη μόνωση ταράτσας και τα πλεονεκτήματα της εδώ
Τα μονωτικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις παραπάνω εφαρμογές είναι:
Γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη Styropan Graphite EPS
Λευκή διογκωμένη πολυστερίνη Styropan EPS
Εξηλασμένη πολυστερίνη Styropan XPS
Τα μονωτικά Styropan μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κτιριακές επεμβάσεις θερμομόνωσης στα πλαίσια του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον 2" καθώς πληρούν τις 2 βασικές προϋποθέσεις σχετικά με την πιστοποίηση των ενεργειακών χαρακτηριστικών και τη σήμανση CE.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Α' ΚΥΚΛΟ
Ο β' κύκλος στα περισσότερα σημεία είναι ίδιος με τον α' κύκλο. Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:
1) Καταργείται το άνω όριο στην 7η εισοδηματική κατηγορία
2) Για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕΝΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας:
>40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτιρίου αναφοράς-προ παρεμβάσεων, για τις εισοδηματικές κατηγορίες 1 & 2,
>70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτιρίου αναφοράς-προ παρεμβάσεων, για τις εισοδηματικές κατηγορίες 3 ως 7Δείτε τον αναλυτικό οδηγό του προγράμματος του ΥΠΕΝ εδώ
-Δείτε το επίσημο αρχείο των 67 συχνότερων ερωτήσεων-απαντήσεων εδώ
-Κατεβάστε όλα τα παραρτήματα του β'κύκλου του προγράμματος εδώ
* Όλα τα στοιχεία τόσο του κειμένου όσο και του infographic στα οποία έχει βασιστεί το άρθρο είναι αυτά που ισχύουν ως την ημέρα δημοσίευσης του (05.07.19). Το άρθρο θα ενημερώνεται ανά τακτά διαστήματα για πιθανές μεταβολές. Ωστόσο, για πιθανές τροποποιήσεις του οδηγού του προγράμματος υπεύθυνο είναι το ΥΠΕΝ. Επομένως για να είστε 100% σίγουροι ότι είστε σωστά ενημερωμένοι σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντα τον επίσημο οδηγό του προγράμματος στην ιστοσελίδα του υπουργείου.